Vegye kezébe utazását

A Paksi Közlekedési Kft. utastájékoztató applikációjával a tenyeréből olvashatja ki az aktuális forgalmi helyzetnek megfelelő utazási információkat. Az Android és iOS rendszerekre elérhető TraffiPaks egyszerű, felhasználóbarát és áttekinthető felületen kínál minden adatot ahhoz, hogy Ön a lehető legkényelmesebben utazhasson velünk.

A kereshető menetrend alapján akár hetekre előre megtervezheti utazását.

Aktuális GPS koordinátája alapján a térkép tetszőleges pontjára, vagy megadott címre is készíthet tervet.

Valós időben nyomon követheti, hogy a kiszemelt autóbusz éppen hol tart.

Ingyenesen letölthető és használható appok

hand_iphone2
Az applikáció a Paksi Közlekedési Kft. diszpécserei által használt forgalomirányítói rendszerből nyeri a menetrendi tervadatokat és a valós idejű tényadatokat. Ennek köszönhetően mindig a lehető legpontosabb információkat szolgáltatja az utasok számára. Használatával utasaink elfelejthetik a menetrend böngészését, az indulási és menetidők számolgatását, ráadásul a térképes nézeten az útvonal megtervezése és vizuális ellenőrzése is végtelenül kényelmessé válik. 10-15 másodperces frissítési közökkel élőben nyomon követhetőek a járművek, aminek köszönhetően az utazó nem csak azt látja, hogy mikor kellene a menetrend szerint indulnia vagy érkeznie a járatának, de azt is, amennyiben a valós forgalmi helyzetből eredően késést vagy sietést regisztrálunk. Ezek alapján pedig a rendszer a már úton lévő járatok esetében a számított menetidőkkel korrigálva jeleníti meg a menetrendet, így Önt soha nem érheti meglepetés.
icon_1

A program első indításakor egy rövid súgó mutatja be az applikáció használatának legfontosabb jellemzőit. Az aktuális nézethez tartozó súgó a készülék megrázásával a későbbiekben is bármikor előhívható, ahol egyébként az esetlegesen észlelt hibák bejelentésére is van lehetőség a szoftver fejlesztői és üzemeltetői felé.

A program alapesetben az aktuális pozíciónkat mutatja egy térképen, amennyiben engedélyeztük számára a pozícionálást, illetve bekapcsoltuk a készülék helymeghatározó funkcióit. Az alsó sávban három különböző információ tekinthető meg egy-egy lapon.

icon_2

Az első lapon az aktuális térképnézetben látható közeli megállókból induló járatok listája látható. A program itt jelzi, hogy melyik vonal melyik viszonylatán közlekedő járatokat listáz. Alul mutatja a megálló nevét és légvonalbeli távolságát is.

icon_3

A második lapon az aktuális térképnézetnek megfelelő terület közelében áthaladó vonalak listáját mutatja meg a program.

Az egyes vonalakra koppintva átnézeti rajzot készít a szoftver irányonként, az irány kiválasztásával a megállólista is megtekinthető.

icon_4

A térkép szabadon mozgatható, nagyítható és kicsinyíthető, de a lényeges információk bizonyos kicsinyítés után az áttekinthetőség érdekében eltűnnek. Ilyenkor érdemes ráközelíteni a kiválasztott területre.

A térképen látható információk közül koppinthatóak a megállók és a járművek.

Megállóra koppintva egy helyi menün megjelenik a megálló neve, légvonalban számított távolsága az aktuális GPS pozíciónktól, illetve az is, hogy a hálózat mely vonalai érintik az adott napon. A helyi menüre koppintva kétféle információ jelenik meg egy-egy új lapon.

icon_5

Az elsőn a kiválasztott megállóból induló összes járat kerül felsorolásra. Egy órán belül induló járatok esetében azt mutatja a rendszer, hogy mennyi perc múlva indul a busz, míg az egy órán túl induló járatok esetén óra:perc formátumban látható a menetrend szerinti indulás. Egy kiválasztott indulásra koppintva a térképen megjelenik a járat áttekintő útvonali nézete, alatta pedig a megállók listája. Mind a listán, mind a térképen láthatók az egyes megállóba érkezési időpontok, közülük színesen kiemelve azokat, amik nem menetrend szerinti tervadatok, hanem a már úton lévő járat aktuális pozíciója és forgalmi állapota alapján számított valós adatok.

icon_6

A második lapon a kiválasztott megállóra vonatkozó menetrendi információk tekinthetők meg. Alapesetben nincsen vonal kiválasztva, ezért nem jelenik meg indulás. Az Ön számára érdekes vonal számára koppintva táblázatos nézetben jelennek meg az indulási időpontok. A program szürkítve mutatja a múltbeli indulásokat, feketével a jövőbeli indulásokat, és színessel a már úton lévő járat valós forgalmi helyzetéből számított várható kalkulált indulási időpontokat. A legközelebbi indulási időpont, amikor a kiválasztott megállóból autóbusz fog indulni, zöld háttérrel kiemelésre kerül. Lehetőség van több vonal egyidejű kiválasztására, ilyenkor az indulási időpontok összefűzve látszódnak. A menetrendi adatok nem csak az adott napra, hanem választható dátumra is kereshetőek. A következő havi vezénylést Társaságunk minden hónap második felében készíti el, mely ekkor kerül feltöltésre, ezért a naptári hónapon túli időpontok a következő feltöltéskor válnak elérhetővé.

icon_7

Autóbuszra koppintva helyi menüben megjelenik, hogy a jármű melyik vonalon közlekedik, mi a típusa, és az éppen kirajzolt GPS pozíció mennyi másodperccel ezelőtt volt érvényes (jellemzően 5-20 másodperc). A térkép követi a járművet, amely mindig a nézet közepén marad. A helyi menüre ismételt koppintással megjelenik a már ismerős átnézeti rajz a valós érkezési és indulási időpontokkal. Amennyiben egy jármű forgalmi akadályba ütközik, ezt a program külön piktogrammal jelzi, felhívva a várakozó utasok figyelmét a várható késésre.

icon_8

Az alapnézethez visszatérve a térkép jobb alsó sarkában lévő ikonra koppintva hívható elő az utazástervezés. Alapesetben az aktuális pozícióból tervez a program, de ez természetesen megváltoztatható tetszőleges cím beírásával. A kívánt úticél megadható cím szerint (utca és házszám), de a térkép által ismert POI (pl. polgármesteri hivatal) is kereshető. Lehetőség van tetszőleges indulási időt választani (alapesetben a program azonnali indulással tervez), a beállítások között pedig lehetséges az útvonal egyszerűségére, az átszállások mennyiségére és a szükséges gyaloglás távolságára optimalizált tervezést választani. Ugyanitt megadható a séta tempója is.

icon_9

A tervezésre koppintva a program felajánlja a találati lehetőségeket, az egyes opciókon megmutatva az utazással töltött idő mennyiségét, a gyalog megteendő útszakasz hosszát, a használandó vonal vagy vonalak számát, valamint a séta tempója alapján számított indulási és érkezési időpontokat. Az egyes találatokra koppintva a terv részletes leírása jelenik meg egy térképes átnézeti rajz alatt. A részletes tervben látható a gyaloglás távolsága és útvonala, a megállók sora, az utazással töltött idő, illetve az is, hogy melyik vonalon közlekedő járatra kell felszállnia az utasnak. Előfordulhatnak olyan szakaszok, ahol több vonal párhuzamossága miatt mindegy, hogy a jelzett vonalak közül melyiken közlekedő járatra száll fel.

icon_10

Alapnézetben a térkép tetszőleges pontját hosszan érintve is lehetséges az adott pozícióból vagy az adott pozícióba történő utazástervezés.

Alapnézetre visszatérve a bal felső sarokban lévő menü ikonra koppintva válik láthatóvá a program főmenüje. Innen is elérhető az utazástervezés, itt tekinthetőek meg az előzmények, valamint a kedvencként megjelölt megállók. A hibabejelentés innen indulva is elérhető. A főmenü utolsó pontján találhatóak a szoftver beállításai, ahol lehetséges a szoftver által kínált magyar, angol, illetve orosz nyelv között választani. Alapértelmezésként a program az eszköz nyelvét követi.