BYD tesztbusz érkezett Paksra

2024. május 22-én érkezett meg telephelyünkre, és május 31-ig fog szolgálatot teljesíteni a Paksi Közlekedési Kft. szolgáltatási hálózatán az az elektromos busz, amit a BYD Europe B.V.-vel kötött megállapodás alapján kaptunk meg kipróbálásra. Ez már a nyolcadik gyártó tizedik típusú tesztjárműve, amit a küszöbön álló flottabővítés előtt lehetőségünk nyílik testközelből megismerni annak érdekében, hogy megtaláljuk azt a típust, amely minden szakmai és utasigénynek megfelel.

A Komáromban is gyárral rendelkező BYD a globális elektromos mobilitási piac egyik főszereplője, hiszen a legtöbb teljesen elektromos meghajtású gépjármű értékesítője címet a Teslával fej-fej mellett a két gyártó valamelyike zsebeli be évről évre. Amint az közismert, a gyártó Magyarországon kívánja növelni az Európába telepített gyártókapacitását. Buszai Pécsett és Miskolcon jelentős futást teljesítettek, így immár gyakorlati tapasztalatok is rendelkezésre állnak a gyártó járműveinek üzemeltetéséről.

A nálunk most bemutatkozó K9UD típusú autóbusz 2022-ben került gyártásra. A 12,2m hosszú, 5,9m tengelytávolságú, alacsony padlós gépjárművet kétszer 150kW csúcsteljesítményű elektromotorral szerelték, melyet egy 422kWh nominális teljesítményű vontatóakkumulátor csomag szolgál ki. Ez a teljesítmény az egyidejűleg maximálisan 90 utas befogadására képes busz számára akár 450km-es hatótávot is lehetővé tehet a gyártó adatai szerint.

A buszt utasaink díjfizetés nélkül próbálhatják ki a következő bő héten, melynek során az 1, az 1/A és a 2 vonal járataira fogjuk kivezényelni. Ezen felül a Paksi Atomerőmű Zrt-vel kötött megállapodásnak megfelelően a város és az atomerőmű telephelye között az erőmű dolgozóinak szállításában is részt fog venni. Ennek részleteit az erőmű fogja meghirdetni saját dolgozói számára.