Csuklós BYD típust tesztelünk

2024. június 18-án érkezett meg telephelyünkre, és június 30-ig fog szolgálatot teljesíteni a Paksi Közlekedési Kft. szolgáltatási hálózatán az a csuklós elektromos busz, amit a BYD Europe B.V.-vel kötött megállapodás alapján kaptunk meg kipróbálásra. Ez már a nyolcadik gyártó tizenegyedik típusú tesztjárműve, amit a küszöbön álló flottabővítés előtt lehetőségünk nyílik testközelből megismerni annak érdekében, hogy megtaláljuk azt a típust, amely minden szakmai és utasigénynek megfelel.

A Komáromban is gyárral rendelkező BYD a globális elektromos mobilitási piac egyik főszereplője, hiszen a legtöbb teljesen elektromos meghajtású gépjármű értékesítője címet a Teslával fej-fej mellett a két gyártó valamelyike zsebeli be évről évre. Amint az közismert, a gyártó Magyarországon kívánja növelni az Európába telepített gyártókapacitását. Buszai Pécsett és Miskolcon jelentős futást teljesítettek, így immár gyakorlati tapasztalatok is rendelkezésre állnak a gyártó járműveinek üzemeltetéséről.

A nálunk most bemutatkozó B18E01 típusú autóbusz 18,15m hosszú és három tengelyes. Az alacsony padlós gépjárművet kétszer 150kW csúcsteljesítményű elektromotorral szerelték, melyet egy 511kWh nominális teljesítményű vontatóakkumulátor csomag szolgál ki. Ez a teljesítmény az egyidejűleg maximálisan 140 utas befogadására képes busz számára akár 420km-es hatótávot is lehetővé tehet a gyártó adatai szerint.

A buszt utasaink díjfizetés nélkül próbálhatják ki a következő hét végéig, melynek során az 1 vonal járataira fogjuk kivezényelni.