Közösségi közlekedés fejlesztése elektromos buszok beszerzésével Pakson és gazdasági övezetében

IKOP Plusz-1.2.0-23-2024-00007

A Társaság 2023. október 31. napjával sikeresen zárta a paksi helyi közösségi közlekedés későbbi fejlesztési lehetőségeit megalapozó IKOP-3.2.0-15-2021-000040 számú pályázatát. Ezen előkészítő pályázat során meghatározásra kerültek azok a főbb területek, melyeken egy újabb, már a konkrét beruházásokat megcélzó pályázat keretében fejlesztéseket lenne célszerű megvalósítani.

A Miniszterelnökség Közlekedési, Környezeti és Energiahatékonysági Fejlesztési Programok Végrehajtásért Felelős Helyettes Államtitkárság 2023. november 30. napján kelt levelében arról tájékoztatta a Társaságot, hogy a „Tiszta üzemű városi-elővárosi közlekedés erősítése a fővároson és a budapesti agglomeráción kívüli településeken" című (IKOP Plusz-1.2.0-23 kódszámú) pályázati felhívás keretében „Közösségi közlekedés fejlesztése elektromos buszok beszerzésével Pakson és gazdasági övezetében” projekt megnevezéssel támogatási kérelmet nyújthat be.

A fenti levelet követően a 2024. március 4-én megjelent, az Integrált Közlekedésfejlesztési Operatív Program Plusz kiemelt projektjeinek megállapításáról szóló 1042/2024. (III.4.) számú kormányhatározatban a Paksi Közlekedési Kft., mint támogatást igénylő részére az IKOP Plusz-1.2.0-23 pályázati felhívás keretében 4,3 milliárd Ft támogatási összeg került megállapításra.

A Társaság az „új városi/helyi buszok beszerzése a kapcsolódó infrastruktúra fejlesztéssel a 4 leghátrányosabb helyzetű régióban” támogatott tevékenység keretében valósíthat meg fejlesztést az IKOP Plusz-1.2.0-23 pályázaton belül. A felhívás alapján a kapcsolódó infrastruktúra fejlesztés keretében többek között autóbusz megálló, sáv, öböl, alternatív üzemanyagtöltő, e-jegyrendszer kialakítása valósítható meg.

A projekt maximális támogatási mértéke 4.300.000.000,- Ft, a támogatás intenzitása 100%, formája személyszállítási közszolgáltatásért járó ellentételezés.

A pályázat keretében az alábbi projektelemek kerülnek megvalósításra:

  • elektromos autóbuszok beszerzése;
  • elektromos töltőinfrastruktúra tervezése, engedélyeztetése, létesítése, elektromos töltők szállítása;
  • megállóépítés kivitelezése, utastájékoztató rendszer hardver elemeinek beszerzése: 50 db normál és 2 db okos megállóhely informatikai és szerkezeti tervezése, engedélyezése, felszerelése;
  • elektronikus jegyrendszer kialakítása;
  • utastájékoztató rendszer továbbfejlesztése;
  • a megvalósítással összefüggő projektmenedzsment, jogi és közbeszerzési szolgáltatások, kommunikáció, valamint tervezési és műszaki ellenőri feladatok.
szechenyi-2020-strukturalis-alap-logo

A projekthez kapcsolódó további információk

A projekttel kapcsolatos saját beszámolóink

Ebben a témakörben nem található cikk.

A projekttel kapcsolatos sajtómegjelenések

URL Kelt