Új előkészítő projektet kezdtünk az IKOP keretében

Közösségi közlekedés fejlesztése elektromos autóbuszok beszerzésével Pakson és gazdasági övezetében – IKOP-3.2.0-15-2021-00040

Miután tavaly december 17-én több hónap munkájának gyümölcseként mindkét fél részéről aláírásra került a támogatási szerződés, idén megkezdhetjük azt a sokrétű és átfogó szakmai előkészítő munkát, aminek keretében buszbeszerzést, telephelybővítést, és sok más, a városlakók mindennapi életét kényelmesebbé és magasabb életminőségűvé tevő fejlesztést készítünk elő a jogszabályi környezetnek megfelelően. Minderre nettó 509,2 millió forintot nyertünk az Integrált Közlekedési Operatív Programban (röviden IKOP), részben Uniós, részben központi költségvetési forrásból.

A „Közösségi közlekedés fejlesztése elektromos autóbuszok beszerzésével Pakson és gazdasági övezetében” elnevezésű projektünk célja a közösségi közlekedés továbbfejlesztése Paks városában és a csatolt településrészeken, a környezettudatosság és a fenntarthatóság jegyében. A projekt keretében a következő fejlesztések előkészítését végezzük: 

 • a jelenlegi utastájékoztatási rendszer továbbfejlesztése
 • további elektromos autóbuszok beszerzése
 • hidrogén meghajtású buszok fenntarthatósági koncepcióterve és szakvéleménye
 • közútbiztonsággal kapcsolatos kérdések vizsgálata
 • a szabad parkolóhely felismerő rendszer és mobil alkalmazás bevezetésének lehetősége, jelenlegi alkalmazásba integrálása
 • Paks város kiemelt és forgalmas területein okos megállóhelyek (összesen 14 db) kialakítása
 • igényvezérelt közlekedési rendszer bevezetésének vizsgálata Pakson és a külső településrészeken 
 • meglévő e-jegy rendszer továbbfejlesztése
 • telephely technológiai rendjének és technikai felszereltségének megtervezése az újonnan érkező járművekhez 
 • mindezekhez a Társaság jelenleg már működő applikációjának továbbfejlesztésének lehetőségei

Regionális kitekintés keretében vizsgáljuk a lehetséges és elérhető közlekedési technológiákat, a hasonló megvalósított projektek és jó gyakorlatok elemzésével. 

Részletes megvalósíthatósági tanulmány részeként vizsgálni fogjuk a projekt fenntartásához szükséges üzleti modellt valamennyi projektelemhez kapcsolódóan, annak lehetséges megoldásait, finanszírozási lehetőségeit annak érdekében, hogy a számunkra optimális megoldást megtaláljuk.

A projekt részeként szabványos minőségirányítási rendszert vezetünk be, illetve ennek igazolására rendszertanúsítványt szerzünk annak érdekében, hogy kiszűrjük és megelőzzük az üzemeltetés során esetlegesen fellépő hibákat. Az előkészítés keretében megtervezzük és elvégeztetjük a szükséges és előírt marketingkommunikációt. 

A megvalósításra az IKOP-3.2.0-15-2021-00040 pályázat forrásainak segítségével kerül sor, amely célja többek között a fenntartható városi közlekedés fejlesztése a városi illetve gazdasági övezeti közösségi közlekedés szolgáltatási színvonalát emelő, korszerű, valósidejű és kiszámítható menetrendet biztosító, vizuális utastájékoztatás és jegyértékesítés korszerűsítésére irányuló, integrált tarifarendszert is magába foglaló informatikai rendszerek megvalósításán keresztül. Ezen cél megvalósítása elősegíti a lakosság pontosabb tájékoztatását, az információ gyorsabb és szélesebb körű elérhetőségének biztosítását, és így közvetve a potenciális felhasználói kör szélesítését és aktiválását.

 • A projekt összköltsége: nettó 509.200.000 Ft
 • A megítélt támogatás összege: nettó 509.200.000 Ft
 • A projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósul meg.

https://www.facebook.com/szabopeter.paks/posts/pfbid0363Q2mbk8ECkh3KAYNtbC4r7KcneH3yXfAjWvYJdL9frSfxoXQFYWHZQfDNC8AUEXl

A Közélet Közelről magazin 2021.12.22-i adása
paksi_hirnok_2022_01_07__1_lapszam