Az E-MOB projekt és a Paksi Közlekedési Kft. az Interreg Europe Közös Titkárságának meghívására részt vett egy interaktív megbeszélésen

2021 május 19-én az Interreg Europe Program által szervezett online megbeszélésén vett részt, melynek célja az elektromobilitási témájú projektek közti együttműködés megszervezése és elmélyítése volt. A projektek – E-MOB, EMOBICITY, EV Energy, eBussed, e-MOPOLI, PROMETEUS és SMART-HY-AWARE – témája között van átfedés, ám a résztvevők között nincsen, így célszerű, hogy a projektek eredményeit szervezett formában osszák meg a résztvevők egymás között.

A továbbiakban közös rendezvények kerülnek megszervezésre, melyek három fő téma körül csoportosulnak:

  • Közösségi közlekedés területén az elektromos és hidrogén üzemű buszok beszerzése, üzemeltetése, az e-buszok számának növelése, és általában a közösségi közlekedési fenntarthatóságának növelése.
  • Töltőinfrastruktúra vonatkozásában az országonként eltérő támogatási és műszaki rendszerek, elvárások és szabványok áttekintése lesz a fókuszban.
  • Az elektromobilitása integrációja a várostervezésben egy olyan kihívás, amivel kapcsolatban korlátozottak a tapasztalatok. Különböző szakterületek különböző szakembereinek együttműködése szükséges, ideértve a magáncégek képviselőit is ahhoz, hogy az elektromos átmenet a lehető legzökkenőmentesebben valósulhasson meg.
  • Szemléletformálás és bizalom szükséges ahhoz, hogy e-mobilitás környezeti előnyeinek elismerése, népszerűsége növekedhessen, és hogy elfogadottsága jobb legyen.
  • Az elektromobilitása villamos hálózatokra gyakorolt hatása, a megújuló energiaforrások jobb kihasználása különösen fontos a környezeti előnyök kiaknázása szempontjából, mely sok projektben kiemelt célként jelenik meg.

A fenti ötből végül három téma került kiválasztásra, melyet a továbbiakban tematikus rendezvény keretében fognak tárgyalni a partnerek. Ezek a rendezvények nyilvánosak lesznek, így szeretettel várunk a jövőben minden érdeklődőt, aki többet szeretne megtudni az elektromos közlekedés rejtelmeiről.