Hidrogén hajtású autóbuszt tesztelünk

A Paksi Közlekedési Kft. Solaris gyártmányú hidrogén üzemanyagcellás autóbuszt tesztel, melyre szeretettel várja az érdeklődőket, akik ingyenesen felülhetnek a járatokra.

A károsanyag-kibocsátásmentes Solaris Urbino 12 hydrogen típusú busz három napos budapesti teszt után érkezik Paksra, ahol Társaságunk 2022. március 23-án fogja tesztelni a város útjain. A városban közlekedők számára ismerős lesz a jármű, mivel a felépítmény azonos az általunk üzemeltetett Solaris Urbino Solo típusú elektromos autóbuszokkal, attól csak a meghajtás technológiájában különbözik.

A Solaris forradalmian új technológiát képviselő, kizárólag hidrogén hajtású járművének különlegessége, hogy az üzemeltetése során kipufogógáz helyett víz keletkezik, így teljes mértékben károsanyag-kibocsátásmentes. A tesztbusz az elektromos buszflotta többi tagjához hasonlóan zajmentes. Egy feltöltéssel akár 350 kilométert is meg tud tenni, és Társaságunk számára figyelemreméltó előnynek számít, hogy a fosszilis üzemanyagokhoz hasonlóan – az elektromos meghajtású társaitól eltérően – néhány perc alatt teletankolható. Az érdeklődők további információkat olvashatnak a járműről a gyártó honlapján, angol nyelven.

Mivel terveink között szerepel hidrogén hajtású járművek vásárlása és üzembe állítása Paks útjain, melyet különösen a fent említett előny tesz igazán vonzóvá, ezért fontos számunkra, hogy a piaci kínálattal ismerkedjünk, a megfelelő modell kiválasztása céljából. Ezt szolgálja a szerdai éles tesztüzem is, melynek során az utasok számára ingyenesen igénybevetető tesztjáratok az 1-es vonalon fognak közlekedni. Menetjegy vásárlása nélkül bárki kipróbálhatja tehát a hidrogénmeghajtású buszt a Gesztenyés utca végállomásról 10:45-kor valamint 11:45-kor induló járatok, vagy a Dunakömlőd, forduló végállomásról 11:15-kor és 12:15-kor induló járatok valamelyikén. A teszt járművet a Prim-Vol Trade Kft. biztosítja számunkra ingyenesen.

A tesztbuszok az IKOP-3.2.0-15-2021-00040 pályázati azonosítószámú előkészítő projekt részeként érkeznek Társaságunkhoz abból a célból, hogy az előkészítő projekt végére előálló, új buszok beszerzéséről szóló nyílt közbeszerzési kiírás műszaki specifikációjába cégünk és utasaink tapasztalatait is beépíthessük. Az autóbuszok tesztüzeme azt szolgálja, hogy az IKOP előkészítő projekt során olyan járművek beszerzésének előkészítése történhessen meg, amelyek minden valós utazási és üzemeltetési igénynek a lehető legteljesebben megfelelnek.