Hidrogén hajtású autóbuszt tesztelünk

A Paksi Közlekedési Kft. Solaris gyártmányú hidrogén üzemanyagcellás autóbuszt tesztel, melyre szeretettel várja az érdeklődőket, akik ingyenesen felülhetnek a járatokra.

A károsanyag-kibocsátásmentes Solaris Urbino 12 hydrogen típusú busz három napos budapesti teszt után érkezik Paksra, ahol Társaságunk 2022. március 23-án fogja tesztelni a város útjain. A városban közlekedők számára ismerős lesz a jármű, mivel a felépítmény azonos az általunk üzemeltetett Solaris Urbino Solo típusú elektromos autóbuszokkal, attól csak a meghajtás technológiájában különbözik.

A Solaris forradalmian új technológiát képviselő, kizárólag hidrogén hajtású járművének különlegessége, hogy az üzemeltetése során kipufogógáz helyett víz keletkezik, így teljes mértékben károsanyag-kibocsátásmentes. A tesztbusz az elektromos buszflotta többi tagjához hasonlóan zajmentes. Egy feltöltéssel akár 350 kilométert is meg tud tenni, és Társaságunk számára figyelemreméltó előnynek számít, hogy a fosszilis üzemanyagokhoz hasonlóan – az elektromos meghajtású társaitól eltérően – néhány perc alatt teletankolható. Az érdeklődők további információkat olvashatnak a járműről a gyártó honlapján, angol nyelven.

Mivel terveink között szerepel hidrogén hajtású járművek vásárlása és üzembe állítása Paks útjain, melyet különösen a fent említett előny tesz igazán vonzóvá, ezért fontos számunkra, hogy a piaci kínálattal ismerkedjünk, a megfelelő modell kiválasztása céljából. Ezt szolgálja a szerdai éles tesztüzem is, melynek során az utasok számára ingyenesen igénybevetető tesztjáratok az 1-es vonalon fognak közlekedni. Menetjegy vásárlása nélkül bárki kipróbálhatja tehát a hidrogénmeghajtású buszt a Gesztenyés utca végállomásról 10:45-kor valamint 11:45-kor induló járatok, vagy a Dunakömlőd, forduló végállomásról 11:15-kor és 12:15-kor induló járatok valamelyikén. A teszt járművet a Prim-Vol Trade Kft. biztosítja számunkra ingyenesen.