Elkészült a telephely

Elkészült és ünnepélyes keretek között bemutatták a Paksi Közlekedési Kft. számára építtetett járműtelepet.

A telephely kialakítása a „Elektromosbusz-járműtelep létesítése Pakson” elnevezésű projekt keretében történt meg. A kivitelezési munkákat 2021 tavaszán kezdték meg, melyről mi is beszámoltunk. Az M6 autópálya Paks déli kihajtójánál, az autópálya nyugati oldalán fekvő területen még a 2020-as év végén elkészült az elektromos meghajtású autóbuszok akkumulátorainak feltöltésére alkalmas töltőinfrastruktúra, mivel ez a közszolgáltatási feladat ellátásának alapvető feltétele volt. Következő elemként elkészült a területre vezető feltáró út szélesítése és szilárd burkolatának kialakítása, majd ezt követte a most lezárt projektrész. Ennek során elkészítették az autóbuszmosó épületrészt a hozzá tartozó gépészettel, a járművek karbantartására és szerelésére használandó szervizcsarnokot, valamint a dolgozókat kiszolgáló helyiségeket is magában foglaló irodaépület építészeti és épületgépészeti kivitelezését. Az építkezés végeztével a szerviz felszerelése is megtörtént, így a jövőben társaságunk a legfontosabb autóbuszjavítási munkákat helyben tudja majd elvégezni. Az egész projekt finanszírozását a PIP Közép-Duna Menti Térségfejlesztési Nonprofit Kft. által nyújtott támogatás biztosította a város költségvetése számára.

Az építkezés a HGT Invest Kft. fővállalkozásában készült el a 2021-és és 2022-es évek fordulójára. 2022. március 3-án ünnepélyes keretek között zárta le Paks Város Önkormányzata a létesítés projektjét. Az épület átadására szervezett ünnepségen beszédet mondott dr. Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, Süli János, a Paks II. projektért felelős tárca nélküli miniszter és Szabó Péter, Paks polgármestere. Az ünnepség után a meghívottak bejárhatták a telephelyet, ahol Szabó Zoltán, a Paksi Közlekedési Kft. ügyvezetője személyesen vezette végig a miniszter urakat, bemutatva az épületkomplexumot annak felszerelésével együtt.

Az ünnepség napjának délelőttjén két turnusban is lehetőséget kínáltunk a beruházás megtekintésére a város érdeklődő lakossága számára. A nyílt nap keretében Király István személyszállítási szakmai irányító kísérte végig a telephelyen a kíváncsi vendégeket, akik bepillantást nyertek a cég működésébe, a járművek üzemeltetésébe, és a szakmai vezető minden kérdésüket készséggel megválaszolta.

A Paksi Közlekedési Kft. 100%-os részarányban Paks Város Önkormányzata által tulajdonolt gazdasági társaság. Az általunk használt elektromos buszflottát Paks városa szerezte be 2019-ben IKOP pályázaton keresztül. Tulajdonjoga továbbra is az önkormányzaté, akitől ezeket az autóbuszokat cégünk bérleti szerződés alapján vette át üzemeltetésre. Amint az a 2022. február 15-i önkormányzati testületi ülésen képviselői kérdésre válaszként elhangzott, ehhez hasonló konstrukcióban, azaz bérleti szerződés alapján adja átszámunkra az önkormányzat az autóbuszok töltésére, karbantartására, valamint a cég működtetése szempontjából szükséges irodai munkavégzésére kialakított telephelyet is.