Megkezdődik a szervizcsarnok és az irodaépület kivitelezése

2021 márciusában szerződéskötéssel és munkaterület-átadással megkezdődött a paksi közösségi közlekedést ellátó autóbuszflottát kiszolgáló szervizcsarnok, buszmosó, illetve a szolgáltatási feladatellátást végző Paksi Közlekedési Kft. irodaépületének kivitelezése.

Mivel az elektromos meghajtású autóbuszok beszerzésére Paks város nyert pályázati forrást, így a buszok természetesen a város tulajdonában állnak. Ugyanígy, a feladat ellátását lehetővé tévő infrastruktúra kialakítását és biztosítását is az önkormányzat vállalta. Az infrastruktúra egyik legfontosabb eleme az akkumulátorok töltését végző rendszer, amely már korábban elkészült, hiszen ez elengedhetetlen volt a tömegközlekedési szolgáltatás megkezdéséhez. Következő, hasonlóan fontos és jelentős elem a szervizcsarnok és az irodaépület kialakítása. A komplexum kialakítása tehát a Paksi Polgármesteri Hivatal projektje, melyet társaságunk használatra és üzemeltetésre fog megkapni, amikor elkészül.

A város részéről Szántó Zoltán alpolgármester írta alá 2021. március 1-jén a kivitelezési szerződést a HGT Invest Kft. képviselőjével, amely a projekt kivitelezési munkáit közbeszerzési eljáráson nyerte el. A munkaterület átadására másnap, március 2-án került sor.

A telephely maga az M6 autópálya Paks déli kijáratánál, a nyugati oldalon található nagydorogi-biritói körforgalomtól északra helyezkedik el. A feltáró úthoz legközelebb az épületkomplexum két szintes irodai része fog elhelyezkedni. Itt a társaságunk munkavállalói fognak dolgozni. Az alsó szinten a sofőrök illetve gépészek kiszolgálóhelyiségei (öltözők, mosdók, pihenők) kapnak helyet. A felső szinten dolgoznak majd a diszpécserek, illetve itt fog folyni a back office jellegű munkavégzés: itt dolgoznak majd a társaság pénzügyes, személyügyi, informatikus kollégái, illetve itt található majd a menedzsment és tárgyaló helyiségek.

A telephelyen befelé haladva az irodák mögött kettő beállásos szervizcsarnok készül fékpaddal és emelő berendezéssel. Társaságunk itt az üzemeltetésre számunkra átadott gépjárművek kisebb javítási és karbantartási munkáit tudja majd elvégezni. Jelenlegi buszflottánk garanciális javítási és felülvizsgálati eljárásait a várossal kötött szerződés értelmében természetesen továbbra is a gyártó Solaris fogja végeztetni, általa kiválasztott és megbízott alvállalkozókon keresztül. A csarnok mellett egy buszmosót is felépít a nyertes kivitelező.

Az épületegyüttes szervizcsarnok része szendvicspaneles könnyűszerkezetű lesz, míg az irodai rész falazott monolit szerkezetekkel merevített, lapos tetős kialakítású lesz. A két szintes irodaépület összesen több, mint 400, a csarnok 200, a buszmosó közel 100 négyzetméter hasznos alapterülettel készül a kiviteli tervek szerint. A munkát a kivitelező 270 napos határidővel vállalta el.

Az épületegyüttes mögött található a már elkészült töltőpark. Az egész komplexumot úgy alakíttatja ki az önkormányzat, hogy a telekösszevonással kialakított telephely alkalmas legyen a bővülő gépjárműállomány kiszolgálására, további moduláris infrastruktúraelemek és építmények felhúzásával.

A Paksi Közlekedési Kft. telephelyének kialakításáról a TelePaks új, PaksON című magazinjának első műsora is beszámolt.

Forrás: TelePaks