Ismét hidrogénhajtású autóbuszt tesztelünk

A CEE Hidrogén Busz Roadshow keretében újabb járműtípust tesztel a Paksi Közlekedési Kft. valós személyszállítási körülmények között. Az autóbuszt ezúttal is kipróbálhatják az utasok.

Kép forrása: https://caetanobus.pt/en/buses/h2-city-gold/#especificacoes

Büszkék vagyunk rá, hogy egyetlen magyar állomásként Társaságunk és Paks városa részt vehet a JIVE2 projekt keretében megvalósuló CEE Hidrogén Busz Roadshow rendezvénysorozatán. A JIVE2 projekt, és így a roadshow célja is, hogy megismertesse az üzemanyagcellás autóbuszokat az európai közlekedési szolgáltatókkal és üzemeltetőkkel, valamint előkészítsék a piacot az ilyen hajtásmóddal szerelt járművek szélesebb körű bevezetésére. A projekt keretében mintegy 300 új hidrogénhajtású busz beszerzése és üzembe helyezése a cél. A technológiát a szervezők egy szakmai konferencia keretében mutatják be a meghívott iparági szereplőknek, de egy „hidrogénbuszt” Paks lakossága is kipróbálhat menetrend szerinti forgalomban.

A Toyota csoporthoz köthető portugál CaetanoBus gyártotta a szakmai konferencia főszereplőjét: azt a H2.City Gold típusú buszt, amely 2023. január 16 és 18 között az 1-es vonalon kerül beforgatásra számos járaton abból a célból, hogy a típus paksi viszonyoknak való megfelelőségét kipróbálhassuk. Társaságunk elsősorban futásteljesítménybeli és egyéb műszaki szempontokat fog figyelni, utasainktól pedig szívesen fogadjuk a kényelmi és ergonómiára vonatkozó visszajelzéseket.

Korábban is járt már nálunk hidrogén üzemanyagcellás autóbusz. Ezúttal egy 12m hosszú, akár 87 utas befogadására, és egy töltéssel névlegesen 400km távolság megtételére képes, hidrogénüzemű meghajtással rendelkező járműt lesz lehetőségünk kipróbálni. A busz az 1-es vonal bizonyos járatain fog közlekedni, melyről pontos információkat a H2.City Gold menetrend aloldalon találnak az érdeklődők.

A projektről és a járműtípusról az érdeklődők a Magyarbusz [info] vonatkozó beszámolójában olvashatnak bővebben. Ahogyan arról korábban már beszámoltunk, társaságunk többek között két hidrogén üzemanyagcellás autóbusz beszerzésének előkészítésén is dolgozik a hozzá kapcsolódó töltő infrastruktúrával együtt az IKOP-3.2.0-15-2021-00040 projekt keretén belül elnyert támogatásból. A hidrogén technológia teszteléséhez nyújtott nagyszerű lehetőséget a JIVE 2 projekt Roadshow-ján való részvétel.

A tesztbuszok az IKOP-3.2.0-15-2021-00040 pályázati azonosítószámú előkészítő projekt részeként érkeznek Társaságunkhoz abból a célból, hogy az előkészítő projekt végére előálló, új buszok beszerzéséről szóló nyílt közbeszerzési kiírás műszaki specifikációjába cégünk és utasaink tapasztalatait is beépíthessük. Az autóbuszok tesztüzeme azt szolgálja, hogy az IKOP előkészítő projekt során olyan járművek beszerzésének előkészítése történhessen meg, amelyek minden valós utazási és üzemeltetési igénynek a lehető legteljesebben megfelelnek.

paksi_hirnok_2023_01_27__2_lapszam