MAN elektromos autóbuszt tesztelünk

2022. március 1-jén érkezett meg telephelyünkre az az MAN Lion’s City E típusú autóbusz, amelyet a gyártó képviselője és a Társaságunk között létrejött szerződés értelmében kipróbálás céljából kaptunk. A tesztüzem célja, hogy a típussal kollégáink megismerkedjenek mint a jövőben tervezett flottabővítés egyik lehetséges modelljével, illetve kiderüljön, hogy a valós üzemszerű környezetben megfelel-e a paksi igényeknek.

Ennek érdekében a járművet már aznap menetrend szerinti járatba állítottuk, és a busz azóta is folyamatosan vezénylésre kerül. A kedves utasok elsősorban az 1-es vonalon találkozhatnak vele és próbálhatják ki.

A gépjármű teljesen elektromos meghajtású, névleges hatótávja a gyártó által megadottat szerint 550km is lehet egy töltéssel, melyhez a tápellátást egy 480kWh bruttó kapacitású akkumulátor egység biztosítja. Az akkumulátor maximum 150kW teljesítménnyel tölthető. A központi villanymotor 160kW tartós és 270kW pillanatnyi teljesítményre, illetve 2100Nm nyomtaték leadására képes. A jármű 12,2m hosszú, 2,55m széles és 3,4m magas.

A tesztelésre kapott autóbusz maximális befogadóképessége 80 fő, melyből 34 fő számára biztosított ülőhely. A jármű alkalmas 1 fő kerekesszékben közlekedő utas fogadására is.

A tesztbuszok az IKOP-3.2.0-15-2021-00040 pályázati azonosítószámú előkészítő projekt részeként érkeznek Társaságunkhoz abból a célból, hogy az előkészítő projekt végére előálló, új buszok beszerzéséről szóló nyílt közbeszerzési kiírás műszaki specifikációjába cégünk és utasaink tapasztalatait is beépíthessük. Az autóbuszok tesztüzeme azt szolgálja, hogy az IKOP előkészítő projekt során olyan járművek beszerzésének előkészítése történhessen meg, amelyek minden valós utazási és üzemeltetési igénynek a lehető legteljesebben megfelelnek.