Megérkezett az első busz

2020 szeptemberének első felében megérkezett Paksra az első, szóló kialakítású autóbusz. A Solaris és Paks Város Önkormányzata között létrejött szerződés értelmében a teljes flotta leszállítását novemberig kell befejeznie a gyártónak. A flotta első darabjának ilyen korai szállítása több célt szolgál.

Mivel a COVID-19 pandémia nem tette lehetővé, hogy a gyártó műhelyében tekintsük meg a készülő járművet, így az a döntés született, hogy a „gyártásközi” ellenőrzést paksi helyszínen fogjuk elvégezni. Ennek megfelelően a lengyel gyártó leszállította az első járművet abból a célból, hogy a Polgármesteri Hivatal által kijelölt szakemberek ellenőrizzék és dokumentálják, hogy a busz minden tekintetben megfelel-e a megrendelésben rögzített műszaki specifikációnak. Ez szeptember közepén meg is történt.

A fentieken kívül amiatt is szükséges, hogy a járművek egy példánya rendelkezésre álljon Pakson, mert a fedélzetre integrálandó információtechnikai rendszerelemek és berendezések megfelelő specifikálása csak a jármű pontos ismerete mellett lehetséges. A jármű szakemberek által történő átvizsgálását követően a forgalomirányítási és utastájékoztatási rendszert már úgy tudjuk megrendelni, hogy a szállító számára minden fontos információ elérhető a rendszer tervezéséhez, egyúttal lehetősége lesz a végső telepítések előtti tesztelések elvégzésére.

A gyártónak a flotta többi járművének (kéréseinknek megfelelő) legyártásán túl is sok dolga van még a szerződés szerinti teljesítés befejezéséig. Meg kell szereznie például a megfelelő típusengedélyeket, a szükséges műszaki és forgalmi engedélyeket, hiszen a megállapodás szerint üzemeltetésre kész, minden engedéllyel rendelkező járműveket kell átadnia. Amíg ez megtörténik, a gyártó a saját költségén tárolja a jelenleg még az ő tulajdonát képező járművet, járműveket.

Solaris Urbino 12 electric típusú autóbusz Pakson.