Mercedes tesztbusz érkezik

Május 19-én ismét tesztbusz fog érkezni hozzánk, amit valós üzemi körülmények között is tesztelni fogunk május 29-ig a HUMDA Zrt. Zöld Busz Program Demonstrációs Mintaprojektjéhez csatlakozva.

Számos járműt teszteltünk már az elmúlt két évben, köztünk különböző típusú Solaris, Ikarus, MAN és Caetano gyártmányokat. Ezúttal egy Mercedes-Benz eCitaro NMC3 típusú, teljesen elektromos meghajtású szóló autóbuszt fogunk kipróbálni.

A jármű Németországból érkezett Magyarországba és június 9-ig fog a kiválasztott hazai tesztpartnerek rendelkezésére állni Kaposváron, Budapesten, Pakson és Békéscsabán.

Miután autóbuszvezetőink megkapják a szükséges típusismereti oktatást, Paks közönsége elsőként a május 20-i Város Napja rendezvényen találkozhat az autóbusszal, ahol a kiállított járműre fel is szállhatnak az érdeklődők.

Május 21. és 29. között fogjuk a tesztbuszt a valós forgalmi körülmények között tapasztalható teszteredmények érdekében menetrend szerinti járatokon közlekedtetni. Utasaink főleg az 1-es vonalon találkozhatnak majd a járművel, de más vonalon is fogjuk használni. Ahogyan azt már megszokhatták, a tesztbuszon történő utazás a város utazóközönsége számára ingyenesen igénybe vehető lesz.

A típusról és tesztjárműről az érdeklődők további információt a magyarbusz.info vonatkozó híradásában olvashatnak.

A tesztelés az Energiaügyi Minisztérium támogatásával, a Zöld Busz Program keretében zajló demonstrációs mintaprojekt részeként vált lehetségessé számunkra. A HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. által koordinált Zöld Busz Program projektjének célja, hogy a mind a lakosság, mind az üzemeltető (ez esetben a Paksi Közlekedési Kft.) hasznos tapasztalatokat szerezzen minél több elektromos meghajtású autóbuszról. A projekt szemléletformálási célokat is szolgál. A Mercedes demózásról az Ügynökség honlapján is tájékozódhatnak.

A tesztbuszok az IKOP-3.2.0-15-2021-00040 pályázati azonosítószámú előkészítő projekt részeként érkeznek Társaságunkhoz abból a célból, hogy az előkészítő projekt végére előálló, új buszok beszerzéséről szóló nyílt közbeszerzési kiírás műszaki specifikációjába cégünk és utasaink tapasztalatait is beépíthessük. Az autóbuszok tesztüzeme azt szolgálja, hogy az IKOP előkészítő projekt során olyan járművek beszerzésének előkészítése történhessen meg, amelyek minden valós utazási és üzemeltetési igénynek a lehető legteljesebben megfelelnek.