Módosul a menetrend

2023. szeptember 1-én új menetrend lép életbe a Paksi Közlekedési Kft. szolgáltatásában, amely mindenekelőtt az utasok érdekeit és kényelmét priorizáló és a lakosság által igényelt módosításokat tartalmaz.

Az eddigi legnagyobb változtatással létrejövő új menetrend a szolgáltatás további bővítését és optimalizálását jelenti. A módosítással olyan, régóta sürgetett igényeket fogunk teljesíteni, mint a lakótelep és az óváros, illetve a lakótelep és a Malom-hegy közvetlen összekötése, vagy a Pollack Mihály utca bevonása a szolgáltatásba.

A módosítás részeként új útvonalakon közlekedve új megállóhelyek is kiszolgálásra kerülnek. Az új megállóhelyek arra jogosult szakértő javaslatára és közúti közlekedésmérnöki véleményezéssel az Önkormányzat megrendelésére kerülnek kialakításra, egyelőre ideiglenes jelleggel. Társaságunk jelenleg is több olyan, összefüggő projekten dolgozik, melyek megvalósulása részeként a teljes vonalhálózat összes ideiglenes megállójának végleges kialakítása megtörténhet.

Az új menetrend az életbe lépés előtt, augusztus 31-ig a „Menetrend 2023. szeptember 1-től” című oldalon tekinthető meg, ahonnan szeptember 1-re virradó reggel átkerül végleges helyére, a menetrendi oldalra, amely mindenkor az aktuális állapotot mutatja. Az új menetrendet tartalmazó kiadvány letölthető és szabadon nyomtatható: Menetrendi kiadvány

A szeptember 1 előtti (régi) és a szeptember 1 utáni (új) menetrend közötti különbségeket vonalanként alább tételesen összefoglaljuk.

A 2023. szeptember 1-től érvényes új vonalhálózat térképe

1 vonalcsoport

Az 1A vonalon 9:00 és 12:00 között nem fognak járatok indulni a jövőben. Ezen felül más érdemi változás nem lesz az 1, 1A és 1S vonalakon.

Az 1 vonalcsoport menetrendje itt látható: https://paksbusz.hu/menetrend/1-vonalcsoport/

2 vonalcsoport

Az új menetrendben megszűnik a 2/DE és a 2/DU és helyettük létrejön egy teljesen új 2 vonal. A korábbi körjárat helyét két végállomásos vonal veszi át, melyet óránként fog bejárni egy-egy járat mindkét irányban. A vonal az Autóbusz-állomást és a Gesztenyés utcát fogja összekötni oly módon, hogy a korábbi 2/DE illetve 2/DU vonalát a Dózsa György – Kossuth Lajos utca – stadion – Akác utca – Pál utca útvonalán bejárja, majd a Zsíros közön és a Pollack Mihály utcán keresztül érkezik meg a lakótelepre, míg az ellenkező irányban az Építők útján is végigfutva teszi meg ugyanezt az útvonalat.

A 2 vonal menetrendje itt található: https://paksbusz.hu/menetrend/2-vonalcsoport/

3 vonalcsoport

A 3 vonal vonalvezetése megváltozik, szeptember 1-től az Autóbusz-állomásra érkezve tovább fog haladni a Táncsics-köz – Kishegyi út – Barátság út vonalán a Gesztenyés utcai végállomásig, ezzel közvetlen összeköttetést teremtve a Kishegy és a Malom-hegy között, illetve a Kishegyi út bevonásával tovább növelve a lefedett városrészeket. Az új útvonal miatt természetesen az indulási idők is változnak. A járatok malom-hegyi végállomása az Öreghegy utca helyett a lakosság kérését figyelembe véve a Vegyesbolt elnevezésű megálló lesz, de az említett korábbi végállomás is a vonal részét fogja képezni továbbra is.

A 3I vonal járatai az eddigiektől eltérően be fognak közlekedni a hidegvölgyi városrészbe, továbbá ennek a viszonylatnak is a Vegyesbolt lesz a végállomása.

A 3/B vonal az ismert formájában megszűnik és helyébe a 4 vonal lép.

A 3 vonalcsoport menetrendje itt látható: https://paksbusz.hu/menetrend/3-vonalcsoport/

4 vonalcsoport

A korábbi 3/B vonal megszűnik, de Biritó bekötéséről természetesen továbbra is gondoskodunk a 4 vonal formájában, amely rövidebb útvonalon, az Autóbusz-állomás és a biritópusztai I. István Szakképző Iskola között fog közlekedni, ezzel csökkentve a Malom-hegyi városrész forgalmi terheltségét.

A 4 vonal menetrendje itt látható: https://paksbusz.hu/menetrend/4-vonalcsoport/


A lakosság és az utazóközönség hozzá beérkező jelzéseit és igényeit folyamatosan gyűjti mind a Paksi Közlekedési Kft., mind a szolgáltatásunkat megrendelő Paks Város Önkormányzata. A kérések teljesíthetőségét és összeegyeztethetőségét mi magunk, valamint független, külső szakértők is megvizsgálták, és ezek alapján tettünk javaslatot a jelenleg érvényes menetrend módosítására, melyet az Önkormányzat a közlekedési munkacsoporton keresztül kezdeményezett. Több körös egyeztetést követően sikerült megállapodni abban a menetrendi módosításban, amelyet a városépítő bizottság az augusztus elsejei 36/2023. határozatával fogadott el, és melyhez a szükséges költségvetési módosítást a képviselőtestület az augusztus 9-i 29/2023. határozattal vezette át. Az új menetrendet (elfogadás és jóváhagyás előtt tervezetként, utóbb végleges menetrendként) Társaságunk július 27-én tette közzé honlapján.