Nemzetközi érdeklődés övezi a Paksi Közlekedési Kft. tevékenységét

Európai Uniós projektben ismertették a Paksi Közlekedési Kft. és a Protheus Holding Zrt. munkatársai Paks város közlekedési és energetikai terveit 2020. december 10-én. Az egész napos szakmai előadássorozat keretében a nemzetközi hallgatóság a tervezéstől kezdve egészen a megvalósításig végigkísérhette, miként valósítja meg a város a közlekedés átszervezését. Király István, a Paksi Közlekedési Kft. személyszállítási szakmai irányítója az előkészítés és tervezés rejtelmeibe nyújtott betekintést. Mint elmondta, népszerűvé kell tenni a közösségi közlekedést a lakosság körében ahhoz, hogy élhetőbbé váljon a város, és az elektromos buszok ebben nagy segítséget jelentenek. Egri Tamás, a Protheus Holding Zrt. főmunkatársa pedig beszámolt arról, hogy milyen energetikai beruházások segítik a megújuló energiaforrások jobb hasznosítását.

A német, osztrák, francia, spanyol, görög és román résztvevők körében kifejezetten népszerű volt az elektromos taxik beszerzésének modellje, de az okos hálózatokról is sokat tanultak. Vorarlberg tartományban – bár lényegesen több elektromos autó jár az utakon – még nem fejlesztették az elektromos hálózatot, ami később komoly fennakadásokhoz vezetett. A Protheus-projekt éppen ezért szolgált több fontos tanulsággal számukra.

A találkozó során szó esett még többek között a közlekedésfejlesztési beruházások szakmai és pénzügyi hátteréről, illetve az e-mobilitás jogi kérdéseiről dr. Molnár György, a Volán Egyesülés személyszállítási és műszaki fejlesztési igazgatója adott elő. A mini konferencia a Paksi Közlekedési Kft. részvételével megvalósuló E-MOB Interreg Europe keretében jött létre, megvalósulását az Európai Unió és Magyarország támogatja.

Pillanatkép a december 10-i online előadássorozat résztvevőivel.