Újra kötelező a maszk a buszokon

A Kormány döntése alapján 2021. november 1-től ismét kötelező a maszk viselése a közösségi közlekedési eszközökön, így a Paksi Közlekedési Kft. helyi járatain is.

Magyarország Kormánya 2021. október 28-án döntötte el, hogy a járvány fokozódó terjedése miatt ismét kötelezővé teszi a maszkhasználatot a tömegközlekedésben utazók, és az ott munkát végzők számára. A döntés, amely november 1-jén lép hatályba, a Magyar Közlöny 2021. évi 197. számában hirdették ki. Ennek értelmében hétfőtől minden járatunkon kötelezően viselni kell az orrot és szájat eltakaró maszkot.

A kihirdetett 597/2021. (X. 28.) Korm. rendelet rendelkezései szerint a maszkot kötelezően hordani kell

  • minden tömegközlekedési eszközön
  • az állomásokon illetve megállóhelyeken, illetve
  • mindenütt, ahol utasok és a személyforgalom lebonyolítását és kiszolgálását végző dolgozók találkozhatnak.

Nem köteles maszkot viselni a hatodik életévét be nem töltött kiskorú, az értelmi vagy pszichoszociális fogyatékossággal élő személy, valamint az autizmus spektrumzavarral élő személy.

A jogszabály értelmében a tömegközlekedési eszközön maszk nélkül utazó vagy a maszkot nem helyesen viselő személyekkel az üzemeltető köteles a viteldíjon felül pótdíjat fizettetni. Azt a személyt, aki a felszólításra sem viseli helyesen a maszkot, vagy önként nem hagyja el a tömegközlekedési eszközt, a tömegközlekedési eszköz vezetője köteles az utazásból kizárni, vele szemben szabálysértés elkövetésének gyanúja miatt rendőri intézkedést kezdeményezni, továbbá gondoskodni e személynek a tömegközlekedési eszközről történő leszállításáról.

Amint az emlékezetes, a korábbi maszkhasználati kötelezettséget a Kormány 2021. július 13-i hatállyal oldotta fel.