Mi az a Jó Gyakorlat, és mi a szerepe az Interreg Európa programban?

Az Interreg Európa program célja, hogy támogassa az uniós régiók (önkormányzatok, szakmai szervezetek) közti strukturált tapasztalatcserét egy előre meghatározott témában, hogy az adott országok és régiók szakpolitikai eszközeinek és stratégiának fejlesztéséhez hozzájárulhasson. Ennek a folyamatnak az alapjai a Jó Gyakorlatok, melyek a projektpartnerek adott szakterületen jól működő gyakorlatait hibatottak bemutatni egyszerű és gyakorlatisa módon. Ennek a formátuma úgy került kialakításra, hogy az adott gyakorlat leírásán túl tartalmazza a szükséges erőforrások leírását, a projekt eredményei, valamint azt is, hogy az adott partner mit tart a leglényesebbnek belőle, mi az, amit érdemes lehet más szakpolitikákban is megvalósítani a siker érdekében.

Egy Interreg Európa projekt megvalósítása során a projektben résztvevő partnerek legalább hozzávetőleges megismerik a többi régiót az adott szakterület szempontjából, valamint azonosítják, hogy mik azok a problémák, ami további fejlesztéseket igényelnek. Ezt követi a projekt legfontosabb lépése, a Jó Gyakorlatok megismerése és megismertetése, mert ez biztosít olyan, jól használható ismeretanyagot, amit a szakpolitikák fejlesztésében használni lehet. Ezek a Jó Gyakorlatok szerencsére elérhetők bárki számára, így a projektben résztvevő partnerek túl más is tanulhat belőlük.

Az E-MOB projekt során összegyűjtött Jó Gyakorlatok angol nyelven az alábbi címen érhetők el: https://projects2014-2020.interregeurope.eu/e-mob/good-practices/, a többi Jó Gyakorlatról pedig az alábbi címen lehet tájékozódni: https://www.interregeurope.eu/