Három tengelyes Solaris teszt

2022. augusztus 16-tól az eddigi legnagyobb járművet fogjuk tesztelni a Solaris Bus & Coach jóvoltából.

Készülünk az erőműbővítés kapcsán prognosztizált utasszállításban, útvonalszámban és munkásszállításban is megjelenő növekvő feladatmennyiségre. Ebből a célból dolgozunk a járműparkunk szélesítésén, aminek előkészítésére tavaly decemberben nyertünk jelentős kormányzati forrást. Azóta több ízben teszteltünk teljesen elektromos meghajtású járműveket abból a célból, hogy a város igényeit legjobban kiszolgáló modell kiválasztásához minél több ismeret és tapasztalat álljon rendelkezésre. Előbb Ikarus, majd MAN gyártmányú autóbusz járt nálunk, legutóbb pedig a Solaris hidrogén hajtásláncát próbáltuk ki.

A Paksi Közlekedési Kft. által üzemeltetett flotta jelenleg Solaris Urbino 8,9 electric és Solaris Urbino 12 electric járművekből áll. A termékcsaládnak azonban van még nagyobb tagja is, a Solaris Urbino 15 LE electric három tengelyes, nem csuklós autóbusz. Most ez érkezik meg hozzánk kettő ajtós, 51+2 üléses felépítésben. A 15m hosszú járművet 300kW teljesítményű aszinkron elektromotorral és 616kWh névleges kapacitású lítium-ion akkumulátorral szerelte fel a gyártó.

A tesztjárművet néhány napig fogjuk a város útjain, előbb próbautakon, majd az 1-es vonalon közlekedtetni. Erre a buszra menetjegy váltása vagy bérlet felmutatása nélkül, ingyen lehet majd felszállni.