Három tengelyes Solaris teszt

2022. augusztus 16-tól az eddigi legnagyobb járművet fogjuk tesztelni a Solaris Bus & Coach jóvoltából.

Készülünk az erőműbővítés kapcsán prognosztizált utasszállításban, útvonalszámban és munkásszállításban is megjelenő növekvő feladatmennyiségre. Ebből a célból dolgozunk a járműparkunk szélesítésén, aminek előkészítésére tavaly decemberben nyertünk jelentős kormányzati forrást. Azóta több ízben teszteltünk teljesen elektromos meghajtású járműveket abból a célból, hogy a város igényeit legjobban kiszolgáló modell kiválasztásához minél több ismeret és tapasztalat álljon rendelkezésre. Előbb Ikarus, majd MAN gyártmányú autóbusz járt nálunk, legutóbb pedig a Solaris hidrogén hajtásláncát próbáltuk ki.

A Paksi Közlekedési Kft. által üzemeltetett flotta jelenleg Solaris Urbino 8,9 electric és Solaris Urbino 12 electric járművekből áll. A termékcsaládnak azonban van még nagyobb tagja is, a Solaris Urbino 15 LE electric három tengelyes, nem csuklós autóbusz. Most ez érkezik meg hozzánk kettő ajtós, 51+2 üléses felépítésben. A 15m hosszú járművet 300kW teljesítményű aszinkron elektromotorral és 616kWh névleges kapacitású lítium-ion akkumulátorral szerelte fel a gyártó.

A tesztjárművet néhány napig fogjuk a város útjain, előbb próbautakon, majd az 1-es vonalon közlekedtetni. Erre a buszra menetjegy váltása vagy bérlet felmutatása nélkül, ingyen lehet majd felszállni.

A tesztbuszok az IKOP-3.2.0-15-2021-00040 pályázati azonosítószámú előkészítő projekt részeként érkeznek Társaságunkhoz abból a célból, hogy az előkészítő projekt végére előálló, új buszok beszerzéséről szóló nyílt közbeszerzési kiírás műszaki specifikációjába cégünk és utasaink tapasztalatait is beépíthessük. Az autóbuszok tesztüzeme azt szolgálja, hogy az IKOP előkészítő projekt során olyan járművek beszerzésének előkészítése történhessen meg, amelyek minden valós utazási és üzemeltetési igénynek a lehető legteljesebben megfelelnek.